Пряма трансляція
Повідомте нас про важливе

Коломийські медики закликають вакцинуватися від дифтерії та правця

Новини Коломийщини 27 квітня 2017

Наступили на цвях і пробили ногу? Наслідки можуть бути вкрай небезпечними, аж до летальних. Адже так можна підхопити тяжку інфекцію - правця. Особливо ця проблема актуальна зараз, коли люди починають активно працювати на городах та присадибних ділянках. Вберегтися від інфекції можна вакцинацією. Медики закликають краян звертатися до своїх дільничних, робити щеплення і 10 років ви будете захищені.

Подивитися, як відбувається процес вакцинації ми поїхали на Леонтовича. Тут рік тому почала працювати амбулаторія сімейного типу №7. Вона обслуговує мешканців вулиць Леонтовича, Моцарта, починаючи з 50-го будинку, Довбуша, Пушкіна та 91 будинок на Хмельницького. Загалом мають на обліку 6 тисяч осіб, з них тисяча – діти. Своїх пацієнтів та й загалом усіх краян медики закликають вакцинуватися від дифтерії та правця.

Імунізація дітей триває постійно, а от доросле населення зараз підлягає черговому етапові, тобто ревакцинації від дифтерії та правця. Щеплення зараз дуже потрібне, бо вакцини від цієї недуги не було десь з 2006-го. Щоб не допустити виникнення хвороби, дітям роблять щеплення у перший рік життя, дорослі ж повинні кожні 10 років отримувати ін’єкцію.

Правець – це інфекційне захворювання, яке вражає нервову систему та викликає спазми дихальних нервів. Смертельно небезпечну хворобу може спричинити звичайна подряпина. Раніше ним хворіли переважно дорослі люди. У 2016 році випадки правця є вже серед дітей у Львівській, Хмельницькій та Дніпропетровській областях. До цього його давно не бачили в країні завдяки вакцинації.

Коломиянка Уляна Валовська мешкає на вулиці Леонтовича, прийшла в амбулаторію зробити собі щеплення. Жінка каже, на власному досвіді переконалася, що вакцинація від правця – необхідна. Її родина пережила серйозну ситуацію, коли підхопив страшну інфекцію чоловік. На щастя, все обійшлося, тому тепер кожного закликає до щеплень.

Вакцинуються і самі медики. Через специфіку роботи, мусять робити щеплення, які не входять до переліку обов'язкових.
Зробити щеплення дуже просто - достатньо прийти до свого дільничного чи сімейного лікаря. Прихопіть з собою амбулаторну картку, якщо вона зберігається вдома. Тут з вами поспілкується лікар, фахівець зробить медичний огляд, а ви заповните інформовану згоду. Вся процедура триває не більше 45 хв.

Читайте також