Пряма трансляція
Повідомте нас про важливе

Королівський монетний двір Канади випустив нову срібну монету «писанку» (фото)

Новини Коломийщини 17 квітня 2024

Королівський монетний двір Канади випустив нову срібну монету «писанку». Як і вісім попередніх, цю унікальну монету у формі української писанки спеціально для колекції Музею писанкового розпису придбала відома мисткиня, дослідниця народного мистецтва, амбасадорка української культури в світі Марія Рипан з Торонто (Канада).

Монету номіналом 20 канадських доларів викарбувано з чистого срібла, купівельна вартість становить 139.95 канадських доларів, тираж —  8 500 екземплярів. До слова, після повномасштабного вторгнення росії кошти з продажу монетний двір скеровує на гуманітарні потреби України.

Оригінальний дизайн реверсу «писанки» розробила художниця та писанкарка Таня Микитюк – канадка українського походження в другому поколінні. Мисткиня використала традиційні писанкові мотиви, відобразивши їх зеленими й фіолетовими барвами з вкрапленням срібного на чорному тлі. У центрі композиції – восьмикутна зірка, що символізує сонце, та стилізовані квіти, поєднання яких дає надію на відродження природи і життя та стійкість.  

«На створення дизайну монети мене надихнула нещодавня хвиля українців, які прибули до Канади в пошуках притулку та нових починань, так само, як це зробили мої бабусі та дідусі після Другої світової війни, – розповідає мисткиня. – Моя мета полягала в тому, щоб створити дизайн, який би випромінював надію, віру та стійкість, спираючись на давні символи писанок, але з сучасною естетикою. Натхнення я черпала в природі: барвінок — вічнозелений з яскраво-зеленим листям і фіолетовими квітами, які одними з перших з’являються навесні».

На аверсі вже традиційно зображено профіль королеви Єлизавети ІІ авторства Сюзанни Блант, цьогоріч доповнений роками правління монархині.

Пригадаємо, що першу «писанку» було випущено монетним двором 2016 року з нагоди 125-річчя з часу першого поселення українців у Канаді. Писанка настільки стала популярною, що й у наступні роки їх щороку карбували, виявляючи таким чином шану до української культури та мистецтва в Канаді.

Оксана ЯСІНСЬКА

Читайте також