Пряма трансляція
Повідомте нас про важливе

У Коломиї обговорювали плюси та мінуси децентралізації на Прикарпатті

Новини Коломийщини 22 квітня 2017

«Децентралізація на Прикарпатті: роль місцевого самоврядування в процесі добровільного об’єднання територіальних громад». Семінар-форум на таку тему відбувся у Коломиї. До нашого міста приїхали представники перших територіальних громад на Прикарпатті. Вони ділились досвідом та роз’яснювали плюси та мінуси об’єднання.

Упродовж 2015-2016 років на Прикарпатті об'єдналось 12 громад. Коломийщина – один із лідерів об'єднання в області, - каже заступник голови Івано-Франківської облдержадміністрації Валерій Крецул, - однак поки кінцевої мети ще не досягнуто, потрібно проводити роз'яснювальні бесіди та семінари для усіх представників населених пунктів, які в перспективі стануть ОТГ.

Семінар-форум – це не лише заслуховування лекції про плюси та необхідність децентралізації, а, фактично, тренінги для усіх, хто з острахом дивиться на реформу. Сюди запрошують лідерів ОТГ, які на практиці зуміли впоратись з проблемами та довести, що за добровільними об'єднаннями – майбутнє. Серед доповідачів – голова Печеніжинської ОГТ Ігор Довірак. Він ділиться, що зіткнувся не з однією проблемою з часу заснування громади.

З впровадженням реформи децентралізації на місцевих владників переходить аж 22 сфери управління. Зокрема, це напрямки економічного розвитку, житлово-комунального господарництва, освіти, соціальної допомоги. Часом, з такими повноваженнями не знають, як впоратись, - каже Руслан Панасюк, директор Івано-Франківського відокремленого підрозділу «Центр розвитку місцевого самоврядування».

Фахівці кажуть: альтернативи об’єднанню територіальних громад сьогодні в Україні немає. Тому кожен населений пункт пройде через цей шлях. Очікувати миттєвого покращення життя людям не варто, - наголошують експерти, - результати об’єднання населення відчує через 5 і то й 7 років.

Читайте також