Пряма трансляція
Повідомте нас про важливе

«Інформаційна війна - російська пропаганда»

Новини України 28 липня 2017

Гібридна війна передбачає досягнення воєнної мети невоєнними методами. Навіщо знищувати мегаполіси танками чи «Градами» й потім мати проблеми з відновленням і біженцями, якщо можна просто змусити мешканців добровільно подарувати «ключі від міста». Саме для цього Росія розгорнула безпрецедентну пропагандистську кампанію проти України, яка була успішною, але тільки частково, якщо згадати проект «Новоросія». Втім, попри тактичну поразку, РФ не зменшує своїх зусиль у стратегічному сенсі. Але тепер для повернення України під російський контроль використовуються дещо інші методи.
Сутність агресивної політики російського державного керівництва проти нашої країни полягає у тотальному руйнуванні економічної, соціальної структури суспільства, матеріально-технічної та цивільної інфраструктури України, знищенні її військово-економічного потенціалу, а в перспективі анексії її територій й ліквідації її як суверенної, незалежної держави.
Російське керівництво веде добре сплановану, послідовну, потужну інформаційно-пропагандистську війну, спрямовану передусім на ідеологічне панування в інформаційній сфері.
Особливістю «гібридної війни» є перш за все забезпечення максимального впливу на людей, їхню свідомість, психіку та поведінку. Тому проведення військових операцій здійснюється на завершальному етапі з метою отримання повної перемоги. Тривалою була також і пропагандистська підготовка російської агресії в Україні, яка була спрямована на дестабілізацію ситуації в країні і посилення недовіри нашого суспільства до своєї держави, що поєднувалась з формуванням позитивного ставлення до Росії.
Варто наголосити, що українське суспільство попри російську агресію і нині частково знаходиться під впливом засобів масової інформації РФ та керованих Кремлем ЗМІ в нашій країні, які стали важливою складовою частиною «гібридної війни» проти нашої країни. З цією метою в Російській Федерації «розкручуються» різні пропагандистські кампанії з застосуванням дезінформації та залякування людей. Стурбованість з приводу агресивної інформаційної політики Москви все більше виникає і в інших європейських країнах. Кремль намагається розширити свій вплив, підриваючи довіру людей до їхньої держави, до майбутнього та одне до одного. Пропаганда, кібервійна, економічний і політичний тиск — невід’ємні складові конфронтаційної зовнішньої політики.
Сучасна інформаційна війна розглядається як управління інформацією з метою здобуття переваги над противником. Вона може включати збір відповідної інформації, забезпечення безпеки власних інформаційних ресурсів, поширення пропаганди або дезінформації. Мета інформаційної війни полягає в тому, щоб послабити моральні і матеріальні сили противника та посилити власні. Для цього використовуються заходи впливу на свідомість людини, що передбачають перш за все маніпулювання масами. Головною зброєю російської пропаганди — є підроблені факти і змонтовані відео- та фотоматеріали.
За три роки війни українці вже починають потроху відрізняти примітивну пропаганду й дезінформацію. Та й відверто вигукувати антиукраїнські гасла інколи стає небезпечно для здоров’я або волі. Тому для просування необхідних думок кремлівські спеціалісти використовують інші, витонченіші інструменти. Для завоювання довіри антиукраїнська пропаганда в ЗМІ або соцмережах розбавляється абсолютно патріотичними матеріалами, ховається за Шевченками, синьо-жовтими прапорцями та вишиванками. Меседжі стають складнішими, маскуються під звичайну інформацію. Самі повідомлення, на перший погляд, не мають нічого поганого. Більшість із них просто частково повторює найактуальніші соціальні проблеми українців. Насамперед війну. Більшість громадян підтримують завершення війни на Сході й мріють про мир у країні. Однак він може бути на різних умовах: капітуляція перед ворогом — це також варіант зупинки бойових дій, але не вихід для України. «Забути» Крим і Донбас, сподіваючись на те, що це заспокоїть агресора, — доволі наївна думка. Не заспокоїть. Просто дасть зрозуміти, що він на правильному шляху. І пізніше повторить свої дії в нових областях.

Джерело: milnavigator.com.ua 

Читайте також