Пряма трансляція
Повідомте нас про важливе

Державні та народні символи нашої Батьківщини

Новини України 22 листопада 2018

Україна — це земля, де ми народилися і живемо, де живуть наші батьки, де жили наші предки. Вистраждавши, виборовши волю, Україна має нині свої державні та національні символи, які уособлюють її історію, її сутність.

Герб, прапор і гімн — це основні державні символи, котрі мають давню і цікаву історію. Заглибимося в неї…

Історія символів сягає глибокої давнини. Найдревнішим зі знаків, котрий дійшов до наших днів і широко використовується сьогодні, є тризуб. Пройшовши довгий тернистий шлях, лише у 1992 році, Верховна Рада України затвердила зображення золотого тризуба на синьому тлі малим Державним гербом України. Тризуб означає триєдність життя — батько, мати і дитя, які символізують силу, мудрість і любов. А ще він відображає і єднання трьох стихій — землі, води, повітря, без яких неможливе життя.

Державний Прапор є одним із державних символів країни. Державний Прапор України затверджений Верховною Радою України 28 січня 1992 р. Українське синьо-жовте колірне сполучення — одне з найдавніших серед сучасних національних прапорів. Жовто-блакитні барви символізували Київську Державу ще до християнізації Русі. Майже всі герби міст Київщини, й України загалом, обрамлялися жовто-блакитними кольорами. Український прапор – це символ пшениці в степах під блакитною аркою неба, який уособлює споконвічне прагнення народу до миру, праці, краси та багатства рідної землі.

До найбільших святинь будь-якого народу належить і гімн. Гімн — урочиста пісня. Понад століття тому поет Павло Чубинський написав вірш «Ще не вмерла Україна». Він покладений на музику Михайлом Вербицьким. В пісню-гімн втілена споконвічна мрія народу стати суверенним, здобути волю, виражена незламна віра у відродження України.

Майже у всіх народів є улюблені рослини-символи: у канадців — клен, у нас — верба та калина, а ще хрещатий барвінок. Не можна уявити собі двору в Україні, де б не ріс кущ калини. Калина — символ краси, кохання, щастя. Верба — символ краси, неперервності життя. Хрещатий барвінок — символ вічності.

Розповідаючи про Україну, ми не уявляємо її без вишитого рушника. Рушник із давніх-давен символізував мир, злагоду та здоров’я в сім’ї. Все наше життя проходить разом із рушником: ушановуємо народження дитини, виряджаємо в далеку дорогу батька, сина, зустрічаємо гостей, використовуємо в весільних обрядах, проводжаємо людину в останню путь.

Мамина пісня, батькова хата, дідусева казка, бабусина вишиванка, рушник, сорочка, калина біля вікна, барвінок — усе це наші символи.






































Читайте також