Пряма трансляція
Повідомте нас про важливе

Пішов з життя видатний уродженець Івано-Франківщини, доктор біологічних наук Скрипнюк Зеновій

Новини Прикарпаття 15 березня 2024

Пішов з життя видатний уродженець Івано-Франківщини, доктор біологічних наук Скрипнюк Зеновій. Він народився у селі Назірна Коломийського району.

Зеновій Дмитрович був біофізиком, фундатором інформаційної терапії, яка активно застосовується рефлексотерапевтами України та європейських країн.
На основі своїх досліджень фізіології гладких м’язів вчений доповнив методику Фолля, і під його керівництвом ще у далекому 1989 році були відкриті курси для лікарів за цим методом, схвалені МОЗ.

Після проголошення Незалежності України дослідження продовжилися, незважаючи на припинення фінансування. Скрипнюк шукав можливості та був підтриманий, працював у Київському Інституті Української асоціації народної медицини (зараз Київський медичний університет), де очолював кафедру фізіології, медичної біології у період з 2008 до 2017 р.р., працював також проректором з наукової роботи університету. І продовжував співпрацювати з університетом до останніх років. Він був дуже скромною і порядною людиною. І головна його якість — людяність. Він транслював це і своїм студентам та колегам.

Життєвий шлях Зеновія Дмитровича не був легким. Ще під час вступу до інституту довелося відчути на собі негласні інструкції на обмеження прийому вихідців із Західної України до київських навчальних закладів, але глибина знань абітурієнта допомогла переконати приймальну комісію. Один з тих, хто пройшов важкі роки перебудови та безробіття, не зрадивши справі свого життя — науковій діяльності. Метод інформтерапії завжди викликав суперечки в наукових колах, але служив одужанню багатьох пацієнтів. Під його керівництвом проводилися конференції з інформтерапії, які збирали практикуючий спеціалістів та науковців з усіх регіонів України, а також з Польщі, Румунії, Словенії.

Зеновій Дмитрович пішов з життя 7 березня 2024 року, у віці 74 років. Дуже важливо, щоб ім'я цього видатного вченого збереглося в історії української науки та медицини. А також у серцях земляків з Івано-Франківщини.

Автор: Українська Світлана, працювала викладачем Київського медичного університету під керівництвом д.б.н. Скрипнюка З.Д.в період 2014-2019 р.р.

*Інформтерапія - це науково обґрунтований метод клітинної взаємодії, яку він відтворював за допомогою модуляцій едектромагнитних впливів та впливів хімічних речовин, імітуючих нейромедіатори та інші міжклітинні посередники.

Читайте також