Пряма трансляція
Повідомте нас про важливе

У Коломиї вшанували Андрія Чайковського (відео)

Новини Коломийщини 19 травня 2017

У Коломиї вшанували Андрія Чайковського. Цього року відзначають 160 років від дня народження українського адвоката, громадсько-політичного діяча, повітового комісара Західно-Української Народної Республіки. У міському Палаці культури «Народний дім» відбулася урочиста академія. Продовжили захід у меморіальній Кімнаті Чайковського у Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття. Там презентували листівку про видатного краянина та слухали доповіді дослідників постаті Андрія Чайковського.

Андрій Чайковський народився на Львівщині 1857-го року, відомий в Україні письменник, громадський діяч, доктор права, адвокат у Галичині. Діяч Національно-Демократичної Партії, один з організаторів Українського Січового Стрілецтва, повітовий комісар ЗУНР у Самборі. Згодом переїхав у Коломию. У середині травня 1919 року. Родина Чайковських в історії Коломиї залишила помітний слід. Зокрема, дружина Андрія Чайковського Наталія очолювала товариство «Союз Українок». Дочка письменника Марія редагувала часописи «Жіноча доля», «Світ молоді», «Жіноча воля». Помер Андрій Чайковський у Коломиї. 13 липня 1988 року вперше відкрито вшанували роковини Чайковського у Коломиї. Наступного року, з дозволу міськради відбулися вечори пам'яті, а в музеї було розгорнуто виставку меморіальних речей Чайковського.

Наприкінці музейної академії задля збереження пам’яті про українську еліту та популяризації постаті класика української літератури зібрання ініціювало заснування Всеукраїнської премії імені Андрія Чайковського.

Читайте також